Mostar – Stari most

Stari grad, koji potječe još iz perioda vladavine Turaka, oduvijek je bio glavna atrakcija u Mostaru. Izgrađen poput zbijene jezgre, ovaj dio grada je idealan za šetnju.

Jednodnevni obilazak je dovoljan da se posjeti većina turističkih znamenitosti. Mostar, kao i sam London, ima veliki broj kafića u kojima možete pronaći malo hladovine nakon šetnje pod vrelim hercegovačkim suncem.

Primamljivi šarm starog grada, naročito dijela oko Neretve, vas zarobi na jednom mjestu po nekoliko sati dok uživate u pogledu i upijate zvukove. Za razliku od drugih svjetskih gradova, ovdje vas niko neće zamoliti da odete čak i ako već satima tu sjedite i pijete kavu.

Obnova starog grada je skoro u potpunosti završena, a u njemu još uvijek vrijedno rade bezbrojni kotlari i zanatlije, kao i nekoliko izvanrednih antikvarnica.

Najstariji lučni most u Mostaru je Kriva Ćuprija na rijeci Radobolji.


Most je izgradio turski arhitekta Ćejvan Ketoda 1558. godine. Smatra se da je ova most izgrađen kao probni most prije izgradnje Starog mosta. Stari most je završen 1566. godine, kada on stiječe titulu najvećeg arhitektonskog dostignuća izgrađenoga za vrijeme turske vladavine na Balkanu. Bez obzira koliko puta ste prekoračili Stari most, svaki prelazak je uzbudljiv doživljaj.

Ovaj jednolučni kameni most je izgrađen po uzoru na prvobitni most koji se nadvijao nad Neretvom prije četiri stotine godina, a koji je izgrađen prema projektu Hajrudina, učenika jednog od najvećih turskih graditelja Sinana. Dužina svoda je 28.7 metara, odnosno 21 m iznad razine rijeke Neretve. Za čuvare mosta izgrađene su dvije kule, Halebija i Tara, koje su tokom turske vladavine služile kao skladište za oružje.

Comments are closed.