Vodopad Kravice

Na mjestu na kom se voda rijeke Trebižat dijeli i pada sa visine od skoro 30 metara, nastaju veličanstveni slapovi, koje mnogi, ako ne po veličini onda barem po ljepoti, upoređuju sa vodopadima Nijagare

Vodopad Kravice, na 50 kilometara dugom toku rijeke Trebižat, samo je jedan od primjera koliko je priroda bila izdašna prema Bosni i Hercegovini i koje prirodno bogatstvo joj je podarila. Kristalno čista i bistra tirkizna voda okružena zelenilom, udarajući od stijene stvara vodeni amfiteatar prečnika 120 metara sa prirodnim bazenom u samom podnožju.

Ovaj nevjerovatno inspirativan prizor privlači oko 200 hiljada turista godišnje, među kojima su najbrojniji posjetioci iz Italije, Slovačke, Češke, Poljske i susjedne Hrvatske. U ljetnim danima, kada je tiha, pitoma i mirna, rijeku Trebižat posjeti dnevno preko 2.000 ljubitelja plivanja, raftinga i vožnje kanuom, te onih koji traže bijeg od žege i vrućine. U zimskim danima, bučna, hladna i hirovita, od pitome rijeke pretvara se u opasnu, ali i dalje privlačnu i inspirativnu.

Duž cijelog toka rijeke Trebižat, posebno oko vodopada Kravice, nekada su se nalazili mnogobrojni mlinovi za brašno i stupe za valjanje sukna. Danas ovi kameni mlinovi uglavnom stoje uz rijeku kao podsjetnik na neka davna vremena, a malo koji je još uvijek u funkciji. Doživljaj posjete vodopadu Kravice upotpunjuje obližnja mala pećina, otvorena sa obje strane i bogata stalaktitima od kalcijuma, a ljepotu predjela sedrene tvorevine i zelenilo koje okružuju sam vodopad.

Ovo prirodno bogatstvo nalazi se u mjestu Studenci kod Ljubuškog, na oko 40 kilometara od Mostara i svakako spada u jednu od najinteresantnijih prirodnih znamenitosti regije.

 

 

 

Comments are closed.